Αντικείμενο επένδυσης

Οι δράσεις των επιχειρήσεων για το μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες, ωστόσο στον ευαίσθητο τομέα της αγροτικής και ζωικής παραγωγής εγείρονται ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας και δημιουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (από ζωικά και φυτικά υπολείμματα).

Η παρούσα πρόταση έχει ως κύριο στόχο την δημιουργία μίας δυναμικής αρθρωτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (EnviTool) παροχής συνεχούς πληροφορίας που θα ενσωματώνει πρωτοκόλλα αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να υποδεικνύει αδυναμίες στην παραγωγική αλυσίδα, εκπομπές αέριων ρύπων και οικονομικές παρεκκλίσεις στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα η προτεινόμενη πλατφόρμα θα συγκεντρώνει τις έως τώρα κατακερματισμένες παροχές προς τον πελάτη σε έναν τόπο, μέσω του οποίου μπορεί να έχει συνεχή πληροφόρηση.

Για τις ανάγκες της πλατφόρμας θα σχεδιαστούν έξι πρωτόκολλα περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενοποιημένα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με άξονες καίριους παραγωγικούς τομείς της χώρας.

Το πρώτο πρωτόκολλο θα αφορά τη ζωική παραγωγή (κτηνοτροφία-πτηνοτροφία), το δεύτερο τα θερμοκηπιακά προϊόντα, το τρίτο κηπευτικά προϊόντα (λαχανικά) σε ανοιχτό αγρό, το τέταρτο φυτά μεγάλης καλλιέργειας και δέντρα, το πέμπτο τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και το έκτο την παραγωγή βιο-αερίου από υπολείμματα ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Κάθε πρωτόκολλο θα αποτελεί έναν εν δυνάμει οδηγό για την ορθολογική καταγραφή και διάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκάστοτε εκμετάλλευσης-επιχείρησης με τη μορφή ισοδύναμων CO2. Επομένως αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο εργαλείο αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα.

Η χρήση της ενοποιημένης πλατφόρμας πρωτοκόλλων αποτίμησης περιβαλλοντικών δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο τακτικού μάρκετινγκ στην εκάστοτε επιχείρηση που το υιοθετεί, ενώ αναπτύσσει ένα καινοτόμο και δυναμικό εργαλείο για την Ergoplanning στον τομέα της συμβουλευτικής.

Τα πρωτόκολλα αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ακολουθούν τις αρχές της Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) (Life Cycle Assessment) που συμμορφώνονται με τους κανόνες του ISO 14040/14044/14067. Με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφονται όλες οι εισροές και εκροές που αφορούν την παραγωγική διαδικασία κάθε επιχείρησης-εκμετάλλευσης από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας-παραγωγής. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση των πρωτοκόλλων θα πραγματοποιηθεί από μία έμπειρη δομή του ερευνητικού κλάδου στον πρωτογενή τομέα.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το εικονικό ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται από το σύμβουλο και θα δίνονται τα αποτελέσματα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε δράσης. Η συνολική διάρκεια της πρότασης είναι 18 μήνες με την έρευνα και ανάπτυξη των πρωτοκόλλων να απαιτεί 8 μήνες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και η ενσωμάτωση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για κάθε ένα πρωτόκολλο αποτίμησης επιπτώσεων που παρατέθηκε, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική εφαρμογή σε υφιστάμενες επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μετά το πέρας του προγράμματος θα είναι πιστοποιημένες ότι χρησιμοποίησαν και εφάρμοσαν το εκάστοτε πρωτόκολλο. Η πιλοτική εφαρμογή θα έχει διάρκεια 6 μηνών, ενώ η οικονομική και εμπορική αξιολόγηση του έργου θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Η δημιουργούμενη υπηρεσία της πλατφόρμας και κατοχυρωμένης χρήσης των πρωτοκόλλων θα πιστοποιείται από την εταιρεία Ergoplanning και τον ερευνητικό φορέα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η υφιστάμενη κατάσταση

Η παραγωγή τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, οι μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων έως το 2050, η αποσυνδεδεμένη από την χρήση πόρων οικονομική ανάπτυξη και η διασφάλιση ότι κανένας άνθρωπος/περιφέρεια δεν θα μένει στο περιθώριο, αποτελούν κατευθυντήριες αρχές της νέας ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας» που οφείλει να ακολουθεί η γεωργία.

Ωστόσο, ο ελληνικός αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά τη μείωση διαθεσιμότητας φυσικών πόρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή ακατάλληλων πρακτικών στον αγρό, τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας εδαφικών και υδάτινων πόρων.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων- προκλήσεων απαιτείται ορθολογικότερη χρήση των πόρων, καθώς και αναζήτηση εναλλακτικών πόρων, συμβατών με τους κανόνες της αειφόρου βιώσιμης αγροτικής παραγωγής και προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) παρουσιάζεται ως η πιο ολοκληρωμένη μέθοδος, αφού περιλαμβάνει κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω κλιματικής αλλαγής, η οξίνιση των εδαφών, ο ευτροφισμός των υδάτων.

Παρόλα αυτά, η παροχή πληροφοριών μέσω της ΑΚΖ δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε κάθε παραγωγό, είναι χρονοβόρα, ενώ το κόστος της πληροφορίας που παρέχεται την καθιστά ασύμφορη για μικρές επιχειρήσεις και μεμονωμένους παραγωγούς.

Επιπλέον, οι εταιρείες παροχής συμβουλών αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατακερματισμού των υπηρεσιών που παρέχουν όπως οι υπηρεσίες παροχής επιδοτήσεων και δικαιωμάτων ΟΣΔΕ, οι αποζημιώσεις από ζημίες λόγω καιρικών φαινομένων, οι ποιοτικοί έλεγχοι, η πιστοποίηση και ταυτοποίηση προϊόντων, η υλοποίηση/παρακολούθηση σχεδίων βελτίωσης, επενδυτικών σχεδίων και ερευνητικών προγραμμάτων.

Μεθοδολογία υλοποίησης

Εργασιακή ενότητα 1

Ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης και προσδιορισμός των ορίων των συστημάτων.

Εργασική ενότητα 2

Διαμόρφωση ερωτηματολογίων και ανάπτυξη πρωτοκόλλων.

Εργασιακή ενότητα 3

Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εργασιακή ενότητα 4

Αξιολόγηση πρωτοκόλλων μέσα από εφαρμογή τους σε πραγματικές περιπτώσεις (μελέτη περιπτώσεων).

Γνωρίστε την ερευνητική μας ομάδα

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο EnviTool;
Μετάβαση στο περιεχόμενο